Carin Götblad

Carin Götblad

Polismästare vid Noa, expert på ungdomsbrottslighet

Om föreläsaren

Carin Götblad har en bakgrund som förskollärare och fritidsledare innan hon utbildade sig till jurist och polischef. Hon har haft samma käpphäst i många år: sätt in åtgärder tidigt – till rätt barn.
För snart 14 år sedan lämnade Carin, som då var länspolismästare i Stockholm,  en väl underbyggd utredning till regeringen om hur samhället skulle motverka att unga drogs in i kriminella grupperingar.
Inte mycket av det hon då varnade för togs på tillräckligt allvar vilket återspeglas i den samhällsbild vi ser idag.

I dag är Carin Götblad polismästare vid nationella operativa avdelningen (Noa). Hennes främsta fokus är strategiska frågor rörande barn och unga och hon sitter som expert i olika regeringsuppdrag.
I sitt dagliga arbete ser hon utredningar med 14-åriga misstänkta mördare, barn som ännu inte är straffmyndiga. Barn som samtidigt är både offer och gärningsmän.

Carin tar stöd i forskningen och betonar vikten av tidig hjälp till föräldrarna – både stöd och krav – när ett barn är på väg i fel riktning. Hon för också fram civilsamhällets roll och hur det kan komplettera socialtjänsten.

Carin har genom åren fått flera utmärkelser för sitt starka engagemang för barn och unga och i frågor som rör utsatta grupper.
Carin har en vision om en folkrörelse mot brottslighet och för inkludering.

Foto: Pressbild Polisen

Carin Götblad har, eller ska ha en föreläsning på: